Изберете страница

Фондация
El Duende

Фондация Ел Дуенде е създадена през 2015 година с много любов към човека. Водена от идеята, че човекът е най-висшата форма на творение, през целия си съзнателен живот изследвам и прилагам различни методики на въздействие и себе познание.

Целта на фондацията е да предостави чрез различни методики възможности за себеопознаване и повишаване на осъзнатостта и желанието за водене на здравословен начин на живот, което включва емоционална интелигентност, осъзната грижа за ума и тялото както и за духа.

Всеки човек да бъде осъзнат за ежедневните избори, които прави, емоционалното си състояние, поемане на отговорност за грижата за тялото си, както и взаимоотношенията, които изгражда. Това може да се случи само, ако човек познава себе си, своите нужди в момента и следва своите собствени стремежи.

El Duende foundation

Как да се включа?

Пишете в страница Контакти 

Конкурс за литературно произведение

Всеки, който желае да се включи, може да изпрати литературно произведение на теме „Образът на щастливата жена“ като няма ограничение за жанра стихотворение, есе, разказ или друго. Целта е да се облече в думи образът, който изниква в съзнанието, когато чуеш тези думи. Литернатирното произведение ще намери своето място в книгата, която ще бъде издадена по проекта. Предвиден е награден фонд за първите три места. Не се колебай и да се включиш като изпратиш твоето лично творение не по-късно от 05.02.2023 на e-mail: contact@elduendefoundation.com

Конкурс за картина

Включи се сега в конкурс за Картина като изпратиш Образът на щастливата жена излята от бои или пастели. Няма ограничение в начина и подхода на създаване. Изпрати снимка на картината си не по-късно от 05.02.2023 на e-mail: contact@elduendefoundation.com

Какво е Дуенде

“Дуенде е дума, която няма точна дефиниция. Няма и лесно описание.

Дуенде е…

… въплътено в изкуството. За да бъде нещо изкуство, в Германия трябва да въплъщава муза, а в Италия – да е вдъхновено божествено, в Испания този дух на вдъхновение се нарича дуенде. Испания като страна на хилядолетна музика и танци и като страна на смъртта, като страна, отворена към смъртта, където дуендето изстисква лимони от сутринта и ги разтваря в слънчевите лъчи.

 

Дуенде кара кръвта да кипва до болка, обърква те и отхвърля целия ред, за да те хвърли в хаоса. Дуенде не е прозорец към света на неизразимото. Дуенде е когато художникът се върне от света на фантазията и нарисува с пръсти картините, които вижда в съзнанието си. Дуенде е върховният миг на състояние на творчество и вдъхновение, в който не знаеш кой си, а взривяваш тези, които те гледат. Защото всеки от тях си мисли, че е дуенде.

 

Дуенде е потокът от думи, които прелитат през мен и се опитват да изразят емоционалното състояние. Дуенде е любовта, която те пронизва и поразява, оставя те без думи и дъх… дуенде е мълчанието на ритъма на сърцето.. Дуенде е страстта не просто да живееш, а да изгориш.

 

Дуенде е сила, а не поведение; борба, а не понятие… дуенде е ритъмът на живота. Дуенде е усмивката, разтворена в бисерна сълза. Дуенде е щастието да се чувстваш цял. Живецът, това е дуенде. Ето затова…

… искам да бъда дуенде.”

 

Блог

Рисуването като терапия

Един от най-разпространените методи в арт терапията е рисуването. Лесно се въздейства на човешката психика чрез сетивата. Тук най-силна роля играят зрението, допирът и ароматът, точно така мирисът на боя събужда съзидателното настроение у всеки човек ☺ Още от...

повече информация